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CONTRIBUTION TOWARDS EMPLOYEES PROVIDENT FUND (EPF) IS REQUIRED TO BE 

COMPUTED ON AMOUNT OF SPECIAL ALLOWANCE OR ANY OTHER ALLOWANCE AS WELL 

UNLESS IT SATISFIES  CERTAIN SPECIFIED TEST.   

In a recent ruling of the Apex Court in the case of 

The Regional Provident Fund Commissioner & 

Others vs Vivekananda vidyamandir & others  dated  

28th February 2019 “Contribution towards EPF is 

required to be computed on amount of Special 

Allowance or any other allowance as well unless it 

satisfies certain specified test”. 

BACKGROUND 

Section 6 of " EPF and miscellaneous provisions act, 

1952” (hereinafter referred to as the ‘Act’) requires 

employer and employee to contribute a prescribed 

percentage of Basic Wages and Dearness Allowance 

towards Employee Provident Fund (‘EPF’). 

For this purpose, Basic Wages is defined in Section 

2(b)(ii) of the Act which is reproduced below 

“basic wages” means all emoluments which are 

earned by an employee while on duty or on leave or 

on holidays with wages in either case in accordance 

with the terms of the contract of employment and 

which are paid or payable in cash to him but does 

not include- 

 Any dearness allowance that is to say, all cash 

payments by whatever name called paid to an 

employee on account of a rise in the cost of living, 

house-rent allowance, overtime allowance, bonus, 

commission or any other similar allowance payable 

to the employee in respect of his employment or of 

work done in such employment. 

 

Question before the Hon’ble Court 

– Whether contribution towards EPF is required to be 

paid on Special Allowance?” 

 

Arguments before the Hon’ble Court 

It was argued that the special allowance paid to the 

teaching and non-teaching staff of the respondent 

school was nothing but camouflaged dearness 

allowance to reduce the contribution towards EPF. It 

is liable to taken into account for the purpose of 
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calculating contribution towards EPF. The allowance 

shall fall within the term dearness allowance, 

irrespective of the nomenclature, since it was being 

paid to all employees on account of rise in the cost 

of living. 

 

FOCAL POINT 

Basic wages which vary from individual to individual  

according to their efficiency and diligence will stand 

excluded for the purpose of computation of  

contribution towards EPF. Hon’ble Court in its 

verdict held that special allowances such as 

conveyance, canteen,education,medical,night shift 

allowances,city compensatory allowances will be 

included as part of the basis wages liable to 

deduction unless the employer is able to 

demonstrate that such allowance is: 

 Linked to any incentive for production 

resulting in greater output by an 

employee;or 

 Not paid across the board to all employees in 

a particular category. 

 Being paid especially to those who avail the 

opportunity. 

For instance, if an employee’s basic salary is Rs 
10,000 and Mr X gets special allowances of Rs 5,000, 
unlike earlier where the PF deduction would apply 
only on basic salary, now it will be clubbed with 
special allowance and deductions calculated on a 
combined sum of Rs 15,000. 
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judgment. Neither VKC nor any member can accept any 

responsibility for loss occasioned to any person acting or 

refraining from actions as a result of any material in this 

publication. On any specific matter, reference should be 
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